2024 yılı nasıl Geçecek?

2024 yılı nasıl Geçecek?

1) 2024 yılına özel grubunuz ve Türkiye ekonomisi için beklentileriniz (olası risk ve avantajlar) nelerdir?


2023 yılı hem ülkemiz hem de dünya için zorlu geçen bir yıldı. Ekonomik anlamda herkes çok zorlandı. Dünyanın neresine gidersem gideyim bir hoşnutsuzluk söz konusuydu. 2024 yılınında ne yazık ki bundan farklı geçeceğini düşünmüyorum. Özellikle yılın ilk yarısının aynı zorlukla geçecektir. Dolar ve Faiz artmaya devam edecek   bu da piyasada paranın bulunmasını engelleyecektir. Piyasada para olmadığı zaman tabi ki enfalsyon düşecektir ama üreticileri ve markaları ciddi anlamda zorlayacaktır.


2)    Önümüzdeki yıla ilişkin istihdam ( alınacak eleman sayısı) ve yatırım politikanız (yapılacak yeni yatırım tutarı) hakkında bilgi verir misiniz? 


Bu yıl ve 2024 yılında da hem nitelikli hem de niteliksiz personel konusunda ciddi bir sıkıntı olacağını düşünüyorum.  PMI değerine baktığımızda bu yıl talebin gitgide düştüğünü görüyoruz.Bu düşüş  satınalma faaliyetlerini ciddi anlamda sekteye uğratacaktır. Bu da doğal olarak üretimi azaltacaktır. Üretimin azalması demek personel ihtiyacının azalması anlamına gelmektedir.  Bu da doğal olarak çalışan alımını engelleyen bir konu olacaktır.  Ama 2024 ikinci yarısından sonra du ivme yavaş yavaş tersine dönecek ve olumlu bir hava esmeye başlayacaktır.


3)    2024 yılında paranızı nereye yatırırsınız? (Faiz, döviz hisse senedi, altın, gayrimenkul v.b.) Faiz ve dövize ilişkin beklentileriniz nelerdir?


2024 yılında faizler ve dolar artmaya devam edeceği için  oluşturulacak sepette bunlara önem verilmesini tavsiye ederim. Her zaman olduğu gibi altın da aynı şekilde yukarı yönlü bir ivme sergileyecektir.  Bu açıdan bu üç enstrümanla devam etmek en doğru seçenektir.
Gayrimenkulde bir gerileme söz konusu olacaktır yada sabit kalma. Çünkü  faizin  artmasıyla enflasyonu düşürme çabalarında karşımızı durağan bir ekonomi gelmektedir. Bu açıdan son zamanlarda araca ve gayrimenkule yapılan yatırımların durması daha mantıklıdır.  Aynı şekilde hisse senetlerinde de bir artık olmayacağını düşünmekte